Tekst

Schrijfwerk in opdracht

Tieners lezen steeds minder: wat nu?

Heerlijk na school met een boek op de bank, voorzien van een koekje en thee de wereld om je heen vergeten. Stiekem in bed nog veel te lang door lezen met een zaklamp onder de deken, omdat je maar niet kan stoppen. Veel mensen denken daar met veel plezier aan terug. Helaas is lezen niet zo populair meer onder tieners en jongvolwassenen.

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) wijst uit dat het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest enorm is gedaald. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek, in 2016 was dat nog maar 40 procent. Ook het aantal jongvolwassenen dat in zijn vrije tijd leest is teruggelopen van 87 procent in 2006 naar 49 procent in 2016.

Opnieuw hulp voor zieke Joey

Door zijn spierziekte kan Joey (12) straks de trap niet meer op. Brandweercollega’s van zijn vader helpen mee aan de noodzakelijke verbouwing van het huis.

De 12-jarige Joey heeft Duchenne spierdystrofie: een progressieve erfelijke spierziekte waarbij de spieren worden aangetast. Ouders Patricia en Patrick Mens zijn genoodzaakt hun woning aan te passen door beneden, in de garage, een slaapkamer en badkamer te maken waar ze hun zoontje kunnen verzorgen, zónder dat hij de trap op hoeft. Patricks collega’s bij de brandweer, of zoals hij zelf zegt zijn tweede familie, doen er alles aan om dit zo snel en goed mogelijk te realiseren.

Powermeiden worden powervrouwen

Shanique Dessing (16) en Annouk Boshuizen (19) zijn twee van de zes meiden die vrij recent de overstap hebben gemaakt van jong ADO Vrouwen naar de hoofdmacht. Wij vroegen ze naar het pad dat ze afgelegd hebben en hoe ze zich redden bij de ADO Vrouwen.

Tevens op bladzijde 11 een interview met Luna Korteweg, een superfan van de ADO Vrouwen.

Plus-Min Magazine

Paviljoen de Witte ligt er prachtig bij op deze stralende dag op Scheveningen. De gasten van het Fundraising Dinner ten bate van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten druppelen binnen en ontvangen bij de ingang een glas prosecco. Onder begeleiding van prachtig pianospel door Hans Steijger wordt er genoten van de zon, drankjes en heerlijke amuses. Sponsors van de stichting, de aanwezige sportmensen en hun begeleiders en alle anderen die de stichting een warm hart toedragen, praten ontspannen met elkaar op het zonovergoten terras. De sfeer is goed, het belooft een geweldige avond te worden.

Hedi @ Nibbles

Knabbelen en babbelen bij Nibbles

Na een grote verbouwing van het pand waar voorheen shoarmazaak Ophir gevestigd was, opende Nibbles op 4 juli vorig jaar haar deuren. Een fijne plek waar je in de ochtend terecht kunt om lekker de krant te lezen met een kop koffie en een verse croissant , voor een heerlijke lunch, of een goed glas wijn met iets te knabbelen. Als je na de borrel een beetje trek krijgt of je hebt geen zin om te koken, kun je bij Nibbles tot 20:00 ook nog terecht voor een eenvoudige vers bereide avondmaaltijd.

Brasserie Up, bijzonder concept aan de Javastraat

Initiatiefnemer en eigenaar Willem Govers verwelkomt mij hartelijk als ik vanuit de kou de aangenaam warme brasserie binnenkom. Als we plaatsnemen krijg ik een verse kop koffie met een huisgebakken koekje erbij. Heerlijk. De brasserie ziet er gezellig uit, met houten tafeltjes en in het midden een lange tafel met leesvoer. Ideaal om even aan bij te komen met een kop koffie of verse muntthee en een, natuurlijk huisgemaakt, taartje erbij.

Fotografie Brasserie Up Javastraat
Willemsparkschool

Basisschool Willemspark in het Nieuw(s)

Al sinds 1998 plannen waren er plannen voor renovatie of verbouwing van basisschool Willemspark aan de Frederikstraat. In de jaren daarna kampte de school echter met een leerlingentekort, waardoor de plannen op dat moment geen doorgang konden vinden. Toen Willemspark weer genoeg leerlingen had, werd er verdergegaan met nieuwe ontwerpen en ideeën. Er werd veel research gedaan. Medewerkers gingen op bezoek bij andere scholen en deden zo inspiratie op voor de nieuw te bouwen school. De oude plannen werden in samenwerking met architectenbureau Topos aangepast aan de nieuwe wensen en vervolgens werd het bouwproces begeleidt door Themelion Projectmanagement.

Bijen blij met Piet Vink-prijs

De winter liet dit jaar lang op zich wachten. Waar normaal gesproken de blije bijen van de imme van Victor Sterk en Isabelle Hylkema allang ingewinterd zijn, waren er nu in december nog bijen buiten de korf die terugkwamen met stuifmeel. De temperaturen waren nog zo hoog, dat er genoeg te vinden was voor de bijen. Het zou kunnen dat ze extra stuifmeel insloegen voor het vieren van een feestje.

Fotografie imkers Blije Bijen Den Haag
Wijkkrant archipel Willemspark fotografie

Loes Wiessner, 60 jaar in de wijk

Als mevrouw Wiessner de deur opendoet van haar huis in het prachtige hofje aan de Cristinalaan komt de buurman, de heer Jos van Themsche, aangelopen. mevrouw Wiessner heeft gevraagd of hij bij ons gesprekje aanwezig mag zijn “want anders word ik misschien een beetje verlegen”.